Food

Tapas betyder…

Tapas betyder ”låg” på spansk.

Hvad er tapas? Hvor stammer tapas fra? Hvordan ser tapas ud? Hvordan kan jeg lave tapas?

 I virkeligheden er tapas blot små retter, der sammen bliver til et måltid. I Nordspanien kalder man det for pintxos – som er det samme som Tapas.

Hvad er historien bag tapas?

Der er flere forskellige fortællinger om, hvor begrebet tapas oprindeligt stammer fra.

Jeg kommer helt tilbage til 1200-tallet, når jeg går på opdagelse omkring tapas-begrebet.

Dengang drak man en del mere vin end man gør i dag, idet det var rigtig svært at skaffe rent vand. Dengang blandede man vandet med vin eller drak vinen alene. Hvilket jo gjorde at folk tit var ret beruset😉

Èn af de mange fortællinger er, at den spanske konge Alfonso X (1221 – 1284) også kaldt ”den vise”, under en sygdom fik et lægeligt råd om at spise mange små retter med lidt vin til.

Da han igen blev rask, indførte han en befaling om, at alle tavernaer havde pligt til, og uden beregning, at vin altid skulle serveres med en lille smule mad til; da dette var godt for maven.

En anden fortælling beretter om, at det var med til at sikre de hårdtarbejdende mænd fik mad i løbet af dagen, i stedet for at arbejde på tom mave (men ikke tom for flydende).

Dengang drak man også en del sherry, som er en sød vin. Den tiltrak en del fluer og andre insekter, så for at undgå dette og samtidig gøre serveringen mere elegant, serveredes småretterne med et låg.

Endelig er jeg stødt på en fortælling om, at en sidegevinst ved denne form for servering var for daværende, at man kunne afsløre folks tro. Ville man ikke spise svinekødet, var man ikke kristen, hvilket var et temmelig betydningsfuldt signal, idet hele samfundet dengang var præget af at jøder og arabere blev forfulgt.

Så de første tapas fetter bestod altså af skinke, ost, pølser og brød.

Igennem årene er tapas blevet udviklet til en langt mere sofistikeret madlavning, men skinke, ost, pølse og brød er altså bevaret og findes stadig som en fast bestanddel af tapas – heldigvis.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Denne hjemmeside bruger cookies. Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du vores brug af cookies.